Projects

Jin House, 2021-2022

 대지는 옥수수밭으로 쓰이는 교외 주거지의 풍경 속에 두 개의 층으로 된 박공의 콘크리트 매스로 자리 잡고 있다. 집의 디자인 개념은 물고기가 헤엄치는 것과 같은 움직임을 통해 발생하는 보이드 공간과 시선의 전환을 통해 공간의 경험을 경직되지 않고 자유롭게 만드는 것에 있다. 미완의 콘크리트 표면과 하나로 연결된 매스의 구성은 땅으로부터 단단하게 고정된 무게와 물질성을 강조하고 있지만, 주변의 풍경과 해의 방향을 고려한 공간의 비틀림과 매스의 덜어냄은 단단함과 동시에 공간의 역동성을 드러내고 있다. 아연도금의 골강판 지붕은 건물의 무게감을 적절하게 조절하여 분위기를 밝게 표현하고 있다. 박공의 상층부 매스는 주거의 전형적 유형의 이미지를 드러내며 지면으로부터 들어 올려진 형태로서 상업 시설과 주택의 구분을 표현하고 있다. 교외에 독립된 형태로 있는 상가주택으로서 거주와 일터 사이의 적절한 조율에 대한 의미 있는 유형적 제안이 될 수 있기를 바란다.

 


The house’s site located as a two-story gable concrete mass in the landscape of suburban dwellings used as a cornfield. The design concept of the house is to make the space experience free without being rigid through the transition of void space and gaze that occur through movements such as fish swimming. The composition of the mass connected to the unfinished concrete surface emphasizes the weight and materiality firmly fixed from the ground, but the twisting of the space and the removal of the mass considering the surrounding landscape and the direction of the sun reveal the firmness and dynamics of the space. The galvanized corrugated roof brightens the atmosphere by appropriately adjusting the weight of the building. The upper floor mass of the gable reveals the typical type of housing and expresses the distinction between commercial facilities and houses in a form lifted from the ground. As a commercial house in an independent form in the suburbs, it is hoped that it can be a meaningful tangible proposal for appropriate coordination between residence and workplace.

Architects: Narrative Architects

Lead Architects : Sihong Kim, Namin Hwang

Area : 372 m²

Photographs :Dahae Park

City : Yangyang gun

Country : Republic of Korea

Featured

Magazine. Brique, 2022.11

ArchDaily, 2022.10